Även de bäst säljande författarna har blivit refuserade

Färre än 200 svenska författare kan leva på sin lön i dag. De har en snittlön på 120.000 kronor, självklart undantaget Läckberg, Mankell, Guillou och en handfull till. Av alla tusentals manus som landar på bokförlagen varje år blir blott ett femtiotal debutanter utgivna. Resten får en refusering hemskickat i brevlådan i stället för ett erbjudande.

Då kan det vara bra att påminna sig om att även några av de mest framgångsrika författarna också blivit refuserade en gång i tiden. De gav inte upp. Ska vi andra göra det? Självklart inte.

J K Rowling
Hon är mångmiljonär och van att få sina manus refuserade. Harry Potter blev refuserad ett dussin gånger innan ett litet London-förlag bestämde sig för ge berättelsen en chans. Potter-böckerna har sålt si så där en 400 miljoner exemplar. 2013 var det dags igen när hon skickade in ett deckarmanuset till The Cuckoo´s calling under pseudonymen Robert Galbraith.

Stephen King
Skräckförfattaren slog igenom med Carrie 1973, men inte förrän han blivit refuserad ett trettiotal gånger. Trettio år senare har han gett ut fler än 50 böcker. Foto: Shane Leonard

L M Montgomery
Anne på Grönkulla var en av mina favoritböcker när jag var liten. Känslan i boken är underbar även om ödet som drabbar karaktärerna ofta är hårt. Även om huvudpersonerna är lite ensidiga framkallar de fortfarande varma känslor. Men Montgomerys manus blev refuserat fem gånger innan ett kanadensiskt förlag fångade upp det och gav ut Anne of Green Gables 1908. Mer än hundra år senare skriver läsarna fortfarande till Anne.

Astrid Lindgren
När Bonnier fick möta Pippi Långstrump beslutade de sig för att det inte var ett manus värt att satsa på. Lindgren jobbade om berättelsen och Pippi plockades upp av Rabén & Sjögren. I dag är Pippi Långstrump översatt till 45 språk.

Stieg Larsson
Millenniumtrilogin har getts ut i 41 länder, men inte förrän de refuserats av författarens förstaval Piratförlaget. I stället blev det Norstedts som gav ut böckerna våren 2004, bara ett halvår innan författaren gick bort. Böckerna är filmatiserade, och nyligen gick förlaget ut med nyheten om att en fjärde bok om Lisbeth och Mikael ska spökskrivas.

Margaret Mitchell
Borta med vinden är fortfarande en klassiker, men innan Margaret Mitchell fick sitt manus antaget blev det refuserat 38 gånger.

Anne Frank
Flickan som dog i gaskamrarna skrev en dagbok som alla borde läsa någon gång i livet. Är den inte obligatorisk i skolorna borde den bli det på momangen. Men det var nära att den aldrig gavs ut som bok. Ett förlag tyckte att ”den här flickan förmedlar inte den där speciella känslan som skulle lyfta boken över nyfiken-nivå.” Han var inte ensam. Ytterligare 15 andra förlag refuserade Anne Franks dagbok.

John Grisham
Han är en av blott tre författare som sålt över två miljoner exemplar av en bok i första upplagan (han är i gott sällskap av Tom Clancy och J K Rowling). Men den populära författaren åkte också på pisk innan hans första manus Time to Kill (Juryn) antogs till utgivning. 16 gånger för att vara exakt.

Joseph Heller
Moment 22 är inte bara en titel, det är ett begrepp. Men innan Josep Hellers Moment 22 gavs ut blev manuset refuserat. En förläggare ansåg att ”Jag har inte den blekaste aning om vad mannen försöker berätta. Uppenbarligen försöker han vara rolig – kanske till och med satirisk – men det är verkligen inte roligt på någon intellektuell nivå.”

Rudyard Kipling
”Var nöjd med allt som livet ger, och allt omkring dig som du ser” sjunger Baloo varje jul. Men det var inte helt klart att Djungelbokens författare skulle bli utgiven. När han skickade in en novell fick han svaret att ”… ni kan helt enkelt inte använda er av det engelska språket.” Kipling tog god revansch när han mottog Nobelpriset i litteratur 1907.

Stephenie Meyer
Hon bär en del av skulden till vampyr-triangeldrama-flicka som måste räddas-vågen som svepte över världen och drev en del halvt till vansinne. Femton förlag fick manuset till den första boken Om jag kunde drömma. Nio svarade nej. Fem hörde aldrig av sig. Nu har Twilight-sagan sålt i över 116 miljoner exemplar.

George Orwell
Om den första förläggaren hade fått bestämma hade Djurfarmen aldrig kommit ut som bok eftersom ”det är omöjligt att sälja djurhistorier i USA”.

Laura Ingalls Wilder
Vem minns inte Laura och Mary Ingalls när de springer över grästäckta kullar med studsande flätor i fladdrande volangkjolar? Bokserien som Laura Ingalls Wilder skrev om sin barndom i ett försök att tjäna lite pengar blev refuserad innan ett förlag fångade upp den och bytte namn. Det lilla huset på prärien säljs fortfarande som dvd, mer än 80 år efter boken gavs ut första gången.
Skärmavbild 2014-01-15 kl. 22.42.55

Lämna en kommentar